chevron-down chevron-right chevron-left chevron-down search lock sign-out sphere facebook-official facebook facebook-square linkedin linkedin-square linkedin2 google-plus-square twitter-square envelope envelope-o close quote-left download3 instagram

Rör på dig och sov bättre!

Människor sover betydligt bättre och känner sig mer vakna under dagen om de får minst 150 minuters träning per vecka, avslutar en ny studie.

Studien genomfördes i USA där mer än 2600 män och kvinnor i åldrarna 18-85 deltog. När riktlinjen om 150 minuters måttlig till intensiv aktivitet per vecka uppnåddes så uppgav 65% att det fick en förbättring av sömnkvaliteten. De vart också signifikant mindre sömniga under dagen.

Studien, som publicerades av tidskriften Mental Health and Physical Activity, visar hur betydelsefullt det är att bedriva forskning i syfte att klargöra vilka positiva effekter fysisk aktivitet medför. Bland vuxna i USA har cirka 35 till 40 procent av befolkningen problem med att somna på kvällen eller känner sig trötta under dagtid, vilket förväntas vara ungefär samma siffra som för oss i västerländerna.

”Vi använde de riktlinjer för fysisk aktivitet som anges för kardiovaskulär hälsa, men det verkar som att dessa riktlinjer kan ha en övergångseffekt för andra hälsoområden,” sade Brad Cardinal, professor i träningsvetenskap vid Oregon State University och en av studiens författare.

”I allt högre grad är det vetenskapliga beviset uppmuntrande eftersom regelbunden fysisk aktivitet kan agera som ett icke-farmaceutiskt alternativ för att förbättra sömnen.”

Det visade sig också att sannolikheten av att uppleva krampkänningar i benen under nattetid minskade med 68%, liksom att koncentrationssvårigheter på grund av trötthetssymptom var 45% mindre troligt.

”Våra resultat visar en koppling mellan regelbunden fysisk aktivitet och uppfattningar om sömnighet under dagen, vilket antyder att regelbunden fysisk aktivitet kan påverka en individs produktivitet på jobbet, eller för studenter, påverka deras förmåga att var uppmärksam i klassrummet, sa Paul Loprinzi, biträdande professor vid Bellarmine University.

Fysisk aktivitet är alltså inte enbart bra för hjärtat och midjan, det kan också hjälpa dig att sova.
När du upplever trötthet och inte orkar ta dig iväg till gymmet eller till motionsrundan så kan det alltså vara läge att fatta det tuffa beslutet att ge dig iväg ändå.
Det kommer göra dig piggare till kommande dagar, och ju mer energi du upplever desto troligare är det att din fysiska aktivitet blir av i fortsättningen.

Så gör dig en tjänst när du vill sjunka djupare ner i soffan, upp och rör på dig!
Du kommer tacka dig själv imorgon.