chevron-down chevron-right chevron-left chevron-down search lock sign-out sphere facebook-official facebook facebook-square linkedin linkedin-square linkedin2 google-plus-square twitter-square envelope envelope-o close quote-left download3 instagram

Nybörjarguide

Att få goda och långvariga resultat ställer krav på att vi hittar rätt nivå för oss.
Glöm korta träningssatsningar som blir ett minne blott, här kommer guiden för att du ska lyckas!

Rätt nivå

Först och främst behöver vi klargöra att alla börjar med olika utgångsläge, trots att det fortfarande går att tillämpa definitionen nybörjare. Vi kommer med olika bakgrund där en del av oss har idrottat, några har gymtränat och några kanske får blicka tillbaka hela vägen till skolidrotten för att hitta sin träningserfarenhet.
När vi startar från början eller återupptar träning efter ett längre träningsuppehåll behöver vi förstå att kroppen

  1. Inte är van belastningen
  2. Behöver tid att anpassa och rusta sig

När vi sätter mål så vill de flesta vara i mål redan nästa vecka. Eller helst igår. Men ack så många träningssatsningar som går spikrakt uppåt för att sedan avslutas, och allt återgår till den gamla rutinen. Men nu är det slut på det!

I början rekommenderar vi dig att köra 2-3 träningspass i veckan.
Väljer du ett funktionellt träningspass(ex. Dagens pass alt Tabata) som utmanar kroppen både styrkemässigt och pulsmässigt har du ett fantastiskt resultat av den nivån, där hela kroppen får arbeta och hjärta + lungor blir mer effektiva.
Vill du träna mer än det? Det får du faktiskt. Men det ska då antingen vara styrketräning med mest fokus att stärka upp vissa partier (ex. rehab eller bål) eller lågintensiva aktiviteter så som promenader.

När du har tränat i ett par månader så kommer du känna stor skillnad. Inte bara så sitter kläderna bättre, utan hela kroppen känns starkare och du orkar mer till vardags. Nattsömnen blir bättre och det känns mer inspirerande att ta tag i kosten.
Men också så har dina muskelsenor anpassat sig till en belastning, vilket gör dem mer hållbara för din framtida träning och allmänt skadeförebyggande.

Vid den här tidpunkten kommer din hjärna också belöna dig för varje insats du gör, och du lämnar träningspassen med en riktigt härlig känsla av uppfyllelse. Och bättre naturlig medicin mot stress och depressioner finns inte! (Effekten börjar komma efter ca 6-8 veckor, tyvärr får vi härda ut tills dess. Men det fixar du)

Och när du har tränat i 6 månader så kan du öka belastningen ytterligare. Nu kan du träna 4 högintensiva pass per vecka ifall du så önskar, och dina muskler klarar av att lyfta riktigt tunga vikter. Du har också fått ett starkare immunförsvar och sänkt risken för allehanda välfärdssjukdomar mångfalt.

Vad händer ifall jag tränar mer från början?
Klassiskt dåliga nysatsningar som har alldeles för hög belastning från start ger ett sänkt immunförsvar(eller snarare ökad mottaglighet för infektioner), det gör att muskelsenor inte hinner återhämta/stärka sig och det krävs alldeles för mycket uppoffring för de flesta som tillslut hittar sig helt utan glädjeämnen i det som görs(positiva effekten har ju inte hunnit komma än).
Så vad det vanligtvis slutar med är att vi blir sjuka med någon förkylning, får ont i någon led(vanligtvis knä, rygg eller axlar) eller helt enkelt tröttnar.

Vilka resultat är att vänta?
Frustrationen av att vilja så mycket i början gör det svårt att börja lagom. För varför ska allt vara så jädra lagom hela tiden? Kan man gå ner 2 kilo i veckan? Om jag tränar 2 pass om dagen fram till semestern, hinner jag tappa 15kg då?
Tänk såhär: Säg att du är 30 år gammal. Ifall du hade börjat när du var 29 år och tränat 2 pass per vecka, och lagt in lite mer sallad och protein i din kost, då skulle du utan större besvär kunna tappa 1,5 kg per månad.
1,5 x 12 = 18 kilo. Lägg till att du har byggt 1-4 kg muskelmassa också och ser ruggigt snygg ut.
Två timmar per vecka av din tid. Vi lovar, om ett år från nu så önskar du att du började idag.

Kraschdieter, menas att ha stort underskott av energi genom maten, kommer nästintill alltid att resultera i att kilona kommer tillbaka. Bakgrunden till det är lite mer komplex att förklara, men kort sagt är det ett försvar mot svält från kroppens sida som resulterar i att den ”rustar sig” ännu mer för eventuella nya tuffa tider. Med andra ord, din kropp vill lagra så mycket fett den kan av så lite energi som möjligt. På din bekostnad får du också lägre energinivå och sämre immunförsvar. Charmigt, eller hur.

Så rekommendationen med kost är att äta rena livsmedel(tänk ursprungsform), mycket grönsaker och jämnt intag av protein.
Sprid ut ditt intag under dagen. Och hitta rätt mängd energi för dig!
Vill du ha ett personligt utformat kostupplägg rekommenderar vi kostrådgivning.

En annan stark rekommendation är att hitta miljöer som tilltalar dig. Fråga dig själv vilken miljö och träningsform som är roligast, och försök göra mer av det. Du kanske gillar känslan av att träna i grupp och bli bättre på att hantera kroppen som redskap, se då till att boka dig varje vecka på Tabatan. Eller gillar känslan av att träna på morgonen och ha kvällen fri, se då till att boka dig på morgonpass. Vill du ha mätbara resultat och behärska nya skickligheter, spana in våra Dagens pass.
Kort och gott: Gör mer av det du gillar så kommer din träning bli varaktig.
Och våga testa!

Sätt en målsättning
Sist ut i vår guide är kanske det viktigaste steget, nämligen att ha en målsättning. Om du inte har något mål så kan du springa i cirklar hur länge som helst, och du vet aldrig vart du ska eller när du är framme.
En bra målsättning är också specifik och mätbar.
Om ditt mål är att tona kroppen lite, byt ut det mot ett mätbart mål. Det kan till exempel vara:
1. Omvandla 2 kilo fett till 2 kilo muskler. Med andra ord: Samma vikt fast mer muskler.
2. Kunna springa 3 km utan att stanna, eller 3 km under 18 minuter.
3. Klara av att göra en Pull up.
4. Minska 10 cm i midjan.

Kom också ihåg att du kan sätta mål med kosten eller som har med din insats att göra. Det kan vara
1. Laga 10 matlådor varje söndag så maten är färdig inför veckan.
2. Äta grönsaker till 2 måltider varje dag.
3. Vara aktiv minst 120 minuter per vecka

Ge dig en stor klapp på axeln när du har nått målet eller uppfyllt din insats, sedan fortsätter du blicka framåt mot nya mätbara målsättningar.

Nu är du redo!
Med en optimal(annat ord för lagom) träningsdos och en sundare tänk runt mat så är du på god väg. Omge dig sedan med likasinnade så är succén ett faktum!
Vi på Energilyftet har valt att satsa på kom igång-grupper för att ge fullt stöd i inledande processen. Sedan har vi flera medlemskap utan bindningstid som ger maximal frihet till dig att testa dig fram.

Boka ett prova på-pass redan idag eller kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig igång.

– Och lycka till med din träning!