3 misstag som hindrar din viktnedgång
Visst skulle många bli glada över att minska några kilo i vikt, och om du någon gång har testat så vet du att det inte alltid är så enkelt.
I teorin handlar det kort och gott om att du ska förbruka mer energi än vad du stoppar i dig, men ändå finns det fällor som gör att kilona sitter kvar.
Efter att ha hjälpt människor med viktminskning under många år så kommer här 3 misstag som återkommer om och om igen, som blockerar möjligheterna till att du ska nå ditt mål.
1. Du äter inte tillräckligt ofta
Det kan kännas konstigt att äta ofta, framförallt ifall du är van med enbart 2-3 måltider om dagen. Men det finns många poäng att göra det!
När du äter ofta så håller du metabolismen hög då din hjärna får signaler om att det finns energi att tillgå. Det gör (motsats till svält) att förbränningen hålls hög och du kan producera mer värme, hålla immunförsvaret alert och känna dig piggare. Och bränna fler kalorier.
Att äta ofta gör också så att ditt blodsocker håller jämnare nivåer över dagen, vilket också gör det enklare att motstå sötsaker.
Optimalt så ska du äta 5-6 gånger om dagen, där de 3 huvudmåltiderna (frukost, lunch och middag) kompletteras med några lättare mellanmål.
2. Du dricker för lite vatten
Du läste rätt, att dricka för lite vatten kan motverka att du tappar vikt.
Flera av kroppens hormoner som bidrar till fettförbränning påverkas negativt, och din hjärnas kognitiva funktion kan minska upp till 30% bara av att ha två procents minskning av vattennivåerna.
Och en trött hjärna kan knappast anses vara ett lyckosamt recept för att ta sig ut i motionsspåret!
Som om inte det vore nog så kommer blodbanan att minska sin volym för att hålla ett jämnt blodtryck efter att vätskemängden minskat, vilket också det leder till sämre energiutvinning.
Hur mycket vatten behöver vi få i oss varje dag?
Det beror såklart på hur aktiv du är, vilken temperatur som omger dig och hur mycket kroppsmassa du har, men en bra riktlinje är 2-3 liter varje dag.
Självklart räknas vattenrika livsmedel in i ekvationen, men det bästa tipset är att fylla på med ett extra glas vatten mellan måltider utspritt över dagen.
(Att notera är också att det inte gör någon skillnad att öka intaget av vätska ifall du redan dricker tillräckligt)
3. Din planering är för dålig
Är du som jag en person som inte nämnvärt gillar att planera?
Det kan sätta käppar i hjulet för din viktminskning!
Ifall du är bättre på planera, grattis till dig. Då handlar det mer om prioritet.
För att kunna välja bra matval så börjar det med att du har medvetande om vilken typ av kost som ger dig de resultat du vill ha. Nästa steg är att du handlar hem de livsmedel som du tänkt dig, och det sista är att du tillagar det när du har möjlighet till det.
Alltså:
Vilken sorts kost -> Köp hem -> Tillaga
Om du tänker hur enkelt det vore att äta rätt mat ifall det alltid fanns serverat kan du föreställa dig att kylen alltid har en smakrik och hälsosam matlåda åt dig varje gång du kommer hem från jobbet.
2-3 minuters uppvärmning och vips kan du greppa gaffeln.
Föreställ dig nu ett ganska troligt scenario i många hushåll, att du kommer hem från jobbet och möts av följande: Ditt kylskåp ekar, din mage kurrar och den frysta kycklingen känns evighetslångt bort.
Krävs det för mycket av dig vid varje situation kommer vi inom kort att avbryta jakten och ge efter till de rutiner vi hade förut.
Här är receptet för att lyckas!
– Sätt upp ett mål: Vilken mat förväntar jag mig äta?
– Förse dig med livsmedel: Åk och storhandla. Fyll på med bra saker och släng dåligt.
– Ha en plan för tillagning: Kan du laga mat en gång varje dag? Bra! Glöm inte matlåda till lunchen.
Har du svårt att hitta den tiden, laga större mängd varje gång och slipp stå i köket så ofta.
Känns vardagarna hopplöst, laga storkok varje söndag och förse dig med det du behöver under veckan.
Gå nu och fånga det du vill åt, det är du värd!